Bakstenen muur schilderen: kosten, stappenplan + welke verf is geschikt?

Een bakstenen muur schilderen vereist een zorgvuldige voorbereiding en de juiste materialen. In dit artikel bespreken we de kosten en geven we een handig stappenplan met praktische tips. Zo kan je als doe-het-zelver de werken tot een goed einde brengen. Wil je meer info en advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten

Kan je een bakstenen buitenmuur verven?

Ja, het is mogelijk om een bakstenen buitenmuur te schilderen. Het vereist wel een grondige voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan reparaties aan het voegwerk, de impregnatie van de bakstenen en een goede grondlaag.

Gebruik muurverf op waterbasis. Voer de werken bovendien met precisie uit met behulp van kwalitatieve kwasten en rollers.

Om de beste eindresultaten te krijgen, is het raadzaam een professional in te huren, zeker als je weinig ervaring hebt

Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere schilderspecialisten in jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis en vrijblijvend offertes met adviezen en prijsvoorstellen op maat op.

Bakstenen muur schilderen

Welke verf gebruiken voor het beschilderen van bakstenen?

Gebruik voor het schilderen van een bakstenen muur een watergedragen muurverf. Je kunt deze in een groot aantal kleuren kopen en er eenvoudig grote oppervlaktes mee schilderen.

Let altijd op de conditie van het voegwerk: loszittende voegen herstel je best zo snel mogelijk. Anders komen er tijdens het schilderen cementkorrels in je borstel of verfroller terecht.

Mogelijke kleuren

Wit is een populaire en neutrale kleur die bij zo goed als elke stijl past. Ook andere lichte kleuren, grijstinten en donkere kleuren zijn populair.

Een zwartgeverfde bakstenen muur kan bijvoorbeeld diepte en schaduweffecten creëren. Maar ook felle en opvallende kleuren geven een speciaal effect. Zo’n accentmuur zorgt voor een unieke look.

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

(Oude) bakstenen muur schilderen: kosten 2024

De kosten om een bakstenen muur te schilderen, variëren afhankelijk van verschillende factoren. Tot deze factoren behoren onder andere de grootte van de muur, de huidige staat ervan en de materiaal- en arbeidskosten.

Daarnaast spelen ook de voorbereiding van de muur, de arbeidskosten en de prijs voor de soorten verf (grondverf en muurverf) een belangrijke rol.

De gemiddelde kosten voor het schilderen van een bakstenen muur liggen tussen € 10 en € 50 per vierkante meter.

Zelf bakstenen buitenmuren schilderen: een stap-voor-stap handleiding

Je vraagt je misschien af hoe je zelf bakstenen buitenmuren kunt schilderen. De schilderwerken zijn niet zo moeilijk, maar je houdt best wel met een aantal zaken rekening. Hieronder geven we een duidelijk stappenplan met de benodigde materialen en voldoende uitleg.

Benodigde materialen

 • Muurverf op waterbasis
 • Grondverf
 • Verfroller
 • Verfkwast
 • Verfbak
 • Schoonmaakmiddelen (zoals lappen, zeep, water)
 • Beschermingsmiddelen (bijv. handschoenen, veiligheidsbril, masker)

Stap 1: voorbereidende werken

Zorg dat je al het benodigde materiaal verzameld hebt. Hieronder geven we weer welke zaken je best in orde brengt voordat je met de effectieve schilderwerken begint.

Controleer de voegen

Controleer voor het schilderen de voegen tussen de bakstenen. Als ze beschadigd zijn, herstel ze dan met mortel en laat ze vervolgens volledig drogen.

Impregneer de stenen

Bakstenen zijn poreus. Daarom is het belangrijk dat je ze impregneert met een primer of grondverf. Hierdoor hecht de verf beter en zal het langer meegaan.

Breng de primer of grondverf met een verfroller of kwast aan en laat deze daarna volledig drogen.

Aantal verflagen

Breng ten minste twee lagen verf aan voor een goede dekking. Breng indien nodig een derde laag aan.

Witte en groene aanslag behandelen

Als er witte of groene aanslag op de bakstenen zit, verwijder deze dan met een oplossing van water en azijn of een gespecialiseerd schoonmaakmiddel. Spoel de bakstenen af met water en laat ze volledig drogen.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Stap 2: breng de grondlaag of primer aan

Breng, indien nog niet gebeurd, de primer of grondverf aan met een verfroller of kwast. Zorg ervoor dat je het hele oppervlak gelijkmatig bedekt. Laat de primer of grondverf volledig drogen voordat je de muurverf aanbrengt.

Stap 3: schilder de eerste afwerkingslaag in de gewenste kleur

Verf de eerste laag met een verfroller of kwast. Zorg ervoor dat je het hele oppervlak gelijkmatig bedekt. Laat de verf volledig drogen voordat je de tweede laag aanbrengt.

Stap 4: schilder de laatste afwerkingslaag

Schilder de laatste verflaag met een verfroller of kwast. Wacht tot de verf volledig droog is voordat je beschermende kleding verwijdert en opruimt.

Schilderen met verfroller

Handige tips tijdens de schilderwerken

Bij het schilderen van een bakstenen muur volg je best de onderstaande tips op. Zo garandeer je een succesvol en visueel aantrekkelijk resultaat.

 1. Voorbereiding is key. Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Controleer de staat van het voegwerk en repareer losse of beschadigde plekken voordat je met de schilderwerken begint.
 2. Kies de juiste verf. Ga voor een muurverf op waterbasis. Deze verf is veelzijdig, gemakkelijk te gebruiken en is ideaal voor grote oppervlakken. Bovendien bestaat er een groot assortiment aan kleuren.
 3. Gebruik het juiste gereedschap. Als je schildert, gebruik dan een blokkwast voor het aanbrengen van de grondverf of primer. Begin onderaan en werk vervolgens naar boven toe. Probeer nat-in-nat te schilderen voor een consistente afwerking.
 4. Meerdere lagen. Soms moet je, afhankelijk van de kleur en de dekking van de verf, twee of meer lagen aanbrengen voor een gelijkmatige en duurzame afwerking.
 5. Houd rekening met de omgeving. Let bij het schilderen van een binnen- of buitenmuur op de specifieke vereisten.
 6. Inspecteer en repareer. Voordat je begint met schilderen, controleer je de muur op witte aanslag of uitbloeiingen. Als deze aanwezig zijn, verwijder je ze eerst voordat je begint met schilderen.
 7. Respecteer droogtijden. Zorg voor voldoende droogtijd tussen de lagen. De muren moeten volledig droog zijn.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere schilderspecialisten in jouw regio. Vervolgens krijg je gratis en vrijblijvend meerdere offertes op maat toegestuurd.

Deze bevatten prijsvoorstellen en adviezen van deskundigen. Zo kan je meerdere tarieven en aanbevelingen met elkaar vergelijken en de beste optie voor jouw situatie kiezen.

Tot slot garanderen professionals dat de schilderwerken op een correcte manier met kwalitatief gereedschap uitgevoerd worden. Zo kan je genieten van een mooie bakstenen muur met een lange levensduur.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.