Muren schilderen met verfspuit: soorten verfspuiten, technieken en stappenplan

Wil jij meer te weten komen over muren schilderen met een verfspuit? In dit artikel lees je over de voordelen, kostprijs, soorten verfspuiten en verschillende technieken. Ook geven we je een handig stappenplan mee om de schilderwerken zelf uit te voeren. Wil je liever een schilderspecialist consulteren? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten

Muur schilderen versus spuiten: is een verfspuit handig?

Wanneer je jouw muur een nieuwe look wil geven, heb je de optie om je muren te schilderen of met een verfspuit te behandelen.

De werken kosten minder tijd en moeite wanneer je gebruik maakt van een verfspuit. Bovendien zijn de hoeken van kamers makkelijker te bereiken en bekom je vaak een mooier eindresultaat. De verf kan je namelijk gelijkmatiger en consistenter aanbrengen.

Wanneer je een professional inhuurt, kost het laten spuiten gemiddeld minder dan het laten schilderen van muren. Het werk is namelijk minder arbeidsintensief.

Wanneer een specialist muren schildert, moet hij of zij de verf in banen aanbrengen. Bovendien is het belangrijk dat er geen druppels achterblijven en dat er tijdens het drogen geen strepen ontstaan.

Deze problemen zijn er niet wanneer je de muur met een verfspuit behandelt: je krijgt een strak en streeploos resultaat omdat de verf onder hoge druk verneveld wordt.

Muren schilderen met verfspuit

Wat kost muren met een verfspuit schilderen?

De prijs om jouw muren met een verfspuit te schilderen is in de eerste plaats afhankelijk van de keuze om het zelf te doen of een schilder in te huren. Als je zelf aan de slag gaat, moet je enkel het materiaal aankopen.

Onderstaande tabel geeft een schatting weer van de gemiddelde kosten per vierkante meter.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
(inclusief arbeid en btw)
Muren spuiten met spack€ 9 – € 14 per m2
Muren spuiten met latex verf€ 10 – € 16 per m2
Schilder€ 35 – € 40 per uur
De effectieve kosten kunnen afhangen van de totale oppervlakte, de arbeidskosten van de schilder en de afwerking.

Vergelijk prijzen en advies van meerdere specialisten

Soorten verfspuiten op een rijtje

Er bestaan verschillende soorten verfspuiten. Zo is er de airless verfspuit, HVLP-verfspuit, LVLP-verfspuit en het zwaartekracht spuitpistool. Professionals gebruiken vaak meer dan een soort verfspuit om de muren te schilderen.

Voor een doe-het-zelver is het niet praktisch om meerdere verfspuiten aan te kopen. Daarom geven we hieronder een kort overzicht met de voordelen en nadelen van de verschillende soorten verfspuiten. Zo kan je een geïnformeerde keuze maken.

Welke verf kan in een verfspuit?

Je kunt allerlei soorten verf in een verfspuit gebruiken. Denk aan verf op waterbasis, terpentinebasis en synthetische verf. Ook muurverf (latex) is geschikt. Sommige verfsoorten moet je wel verdunnen.

1. Airless verfspuit

De airless verfspuit is ideaal voor bekwame amateurs en professionals met een groot budget. Deze verfspuiten verstuiven de verf onder grote druk waardoor je een gelijkmatig patroon bekomt.

Door de hoge druk kan je grote projecten bovendien snel afwerken. Daarom komen deze spuiten vooral voor in groot volume werk.

Dit type verfspuit heeft een relatief hoog prijskaartje. Gelukkig zijn er ook commercieel betaalbare opties verkrijgbaar die je zowel kunt huren als kopen.

Het nadeel van deze spuit is dat je door de hoge druk snel kunt overspuiten. Dit zorgt vervolgens voor strepen en andere fouten. Daarom wordt deze verfspuit niet vaak voor ambachtelijk werk ingezet.

Een ander nadeel is dat de airless verfspuit buiten niet goed werkt. Door de hoge druk drijft de verf snel af wanneer er wind is. Zo kan je minder nauwkeurig werken.

2. HVLP-verfspuit

De HVLP-verfspuit is geschikt voor bekwame amateurs en professionals. Deze verfspuit is het tegenovergestelde van de airless verfspuit: het gebruikt weinig druk.

Hierdoor kan je minder snel, maar wel preciezer te werk gaan. Deze verfspuit is daarom handig voor precisiewerk, zoals meubels schilderen.

Het nadeel van deze verfspuiten is dat ze door de lage druk vaker verstoppen. Je kunt de verfspuit dan niet gebruiken tot je ze hebt schoongemaakt.

3. LVLP-verfspuit

De LVLP-verfspuit is goed geschikt voor doe-het-zelvers. Deze spuit is betaalbaar en makkelijk in gebruik. Net zoals de airless verfspuit is het geschikt om grote oppervlaktes snel te schilderen.

Het nadeel is dat deze verfspuiten niet compatibel zijn met dikke verfsoorten. Dit is eerder een probleem voor professionals, dan voor een doe-het-zelver die tegen lage kosten wil schilderen.

4. Zwaartekracht spuitpistool

Het zwaartekracht spuitpistool is eigenlijk geen subcategorie van verfspuiten, maar een ontwerpelement dat op verschillende systemen geplaatst kan worden.

Dit pistool gebruikt minder druk dan de andere opties, waardoor het goed is voor een precieze afwerking. Deze spuit is daarom minder geschikt voor grote projecten. Het is echter ideaal voor het spuiten van auto’s.

Verf spuiten: verschillende technieken

Er bestaan twee technieken om je muren met een verfspuit te schilderen: latex spuiten of spackspuiten. We bespreken beide mogelijkheden hieronder.

1. Latex spuiten

Een latex gespoten muur zorgt voor een glad resultaat en is eenvoudig schoon te houden. Er ontstaan geen banen of strepen waardoor je een mooi egaal geheel bekomt.

De verfspuit brengt een normale laag verf aan. Het is belangrijk dat alle oneffenheden in de muur hersteld zijn voordat je begint met latex spuiten. Doe je dit niet, dan heb je geen glad resultaat.

2. Spackspuiten

Spackspuiten zorgt voor een afwerking met structuur. De muur krijgt een unieke structuur die ruw aanvoelt. Een spackspuitmachine brengt een soort pasta onder hoge druk op de muur aan. Je kunt voor een fijne of grove korrel kiezen.

Spackspuiten is een ideale techniek voor muren met oneffenheden. Het nadeel is dat het erg kwetsbaar is. Reparaties aan de muur achteraf zijn moeilijker.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Voordelen en nadelen van verven met een verfspuit

Jouw schilderproject met een verfspuit uitvoeren heeft zowel enkele voordelen als nadelen. We geven hieronder een kort overzicht.

Voordelen

 • Muren spuiten is vaak kostenefficiënter per vierkante meter dan traditioneel schilderwerk. Dit is zeker het geval voor grotere oppervlakten.
 • Muren spuiten verloopt sneller dan traditioneel schilderwerk.
 • Je ziet geen zichtbare strepen en banen. Het eindresultaat is strak en egaal.
 • Er vindt minder verspilling plaats. Je verliest namelijk geen verf door te druppelen of te morsen.

Nadelen

 • Alle andere voorwerpen die je niet wil spuiten, moet je zorgvuldig afdekken.
 • Je hebt beperkte kleurkeuzes.
 • Het is belangrijk dat de ruimte voldoende groot en geventileerd is.

Hoeveel moet je de verf verdunnen voor een verfspuit?

Hoeveel je de verf moet verdunnen, kan je nalezen in het productinformatieblad. Meestal is de verdunning ongeveer 10%. Je kan de verf eenvoudig verdunnen met leidingwater.

Een schilder bereidt de verf voor om te schilderen

Zelf wanden met muurverf spuiten: een stap-voor-stap handleiding

Ben je van plan jouw schilderwerken zelf uit te voeren? Dan is het interessant om een kort overzicht te hebben met de benodigde materialen. Bovendien geven we kort uitleg bij de verschillende stappen die bij verfspuiten aan bod komen.

Benodigde materialen

 • Schuurspons
 • Ontvetter
 • Afdekfolie
 • Afplaktape
 • Muurvuller
 • Muurverf
 • Emmer
 • Verfmixer
 • Verfspuit
 • Mondmasker 
 • Veiligheidsbril

Stap 1: plak de vloer af

Plak de vloer netjes af zodat je enkel de muur schildert. Vergeet ook de meubels en kozijnen van de ramen niet.

Stap 2: ontvet de muur

Vervolgens ontvet je de muur. Dompel een doek onder in water met ontvetter en breng de vloeistof vervolgens op de muur aan. Daarna maak je de muur nog eens schoon met gewoon water.

Stap 3: dicht eventuele scheuren en gaten

Nu kan je eventuele scheuren of gaten dichten. Voor de kleine scheuren gebruik je een nadenvuller. Brede scheuren dek je best eerst af met bouwscheurtape en behandel je vervolgens met een muurvuller in poedervorm.

Stap 4: bereid de verfspuit voor

Installeer de spuitmond op de verfspuitmachine. Roer vervolgens de latex muurverf in een emmer met een verfmixer. De meeste muurverven moeten ongeveer 10% verdund worden met water. Vervolgens vul je de onderbeker tot het bovenste streepje met verf.

Stap 5: test de verfspuit

Het is belangrijk dat je de verfspuit eerst eens test voordat je het effectief gebruikt. Draai de onderbeker op het spuitpistool en koppel de luchttoevoer aan het pistool. Nu kan je de verfspuit testen op een stuk karton. Zo zie je direct of de spuitstraal goed staat.

De spuitrichting verander je door de stand van het mondstuk aan te passen. Komt er te veel of te weinig verf uit het pistool? Dan zet je de mond van het spuitpistool een stand hoger of lager.

Is je verstuiving te hoog of te laag? Dan moet je de luchthoeveelheid bij de basisunit verhogen of verlagen.

Stap 6: begin bij het raam en werk van het licht af

Zet je masker en veiligheidsbril op. Start bij het raam en werk vervolgens van het licht af. Begin bij de hoek en draai de spuitmond vervolgens een kwartslag. Zo krijg je de straal ronder en geconcentreerder en kun je preciezer te werk gaan.

Specialist verft met een spuit

Stap 7: spuit de rest van de muur

Vervolgens spuit je de rest van de muur. Houd een afstand van ongeveer 20 centimeter tussen het spuittoestel en de muur. Beweeg gelijkmatig met je volledige arm. Zo kan je het spuitpistool stabiel houden.

Het mondstuk kan je zowel horizontaal als verticaal draaien. Trek banen die elkaar voor de helft overlappen door kruiselings te spuiten.

Spuit eerst een horizontale laag en vervolgens een verticale laag. Afhankelijk van de gekozen kleur en ondergrond is het eventueel nodig een tweede laag aan te brengen.

Stap 8: reinig de verfspuit

Nu de schilderwerken achter de rug zijn, is het belangrijk dat je de verfspuit meteen schoonmaakt. Verwijder het spuitopzetstuk en giet de resterende verf in de emmer.

Neem vervolgens alle losse onderdelen van het spuittoestel uit elkaar en spoel deze af met water. De basiseenheid die de luchttoevoer regelt, hoef je niet te reinigen. Vul tot slot het reservoir met water om zo het mondstuk schoon te spuiten.

Professioneel advies nodig? Vind de juiste specialist in jouw regio voor info en vrijblijvende offertes

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten in jouw regio. Vervolgens krijg je gratis en vrijblijvend offertes op maat toegestuurd.

Deze bevatten adviezen en prijsvoorstellen van meerdere deskundigen. Zo kun je eenvoudig tarieven en aanbevelingen met elkaar vergelijken en de voordeligste optie voor jouw woning vinden.

Tot slot ben je zeker dat professionals jouw schilderproject tot een goed einde brengen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.