Accentmuur schilderen: hoe begin je eraan? Stappenplan, tips en geschikte kleuren en muren

Vraag je je af hoe je door een accentmuur te schilderen de sfeer in je interieur kunt veranderen? Ontdek in ons stappenplan hoe je dit subtiel maar doeltreffend aanpakt. Leer meer over kleurkeuzes, muurafwerkingen en praktische tips in dit artikel. Wil je de schilderwerken liever aan deskundigen overlaten? Vul ons offerteformulier in.

Vergelijk prijzen van schilders

Wat is een accentmuur?

Een accentmuur is een wand die zich in een ruimte onderscheidt door middel van kleur, patroon of textuur. Het is een decoratieve techniek waarbij één muur visueel benadrukt wordt.

Schilderen, behang of kunststofpanelen uit hout

Er bestaan verschillende creatieve manieren om een unieke accentmuur te creëren. Naast het schilderen van de muur zijn er ook alternatieven zoals opvallend behang of houten of kunststof panelen.

Verder kan je experimenteren met verschillende structuren, variërend van stucwerk tot kleurrijke accenten. Overweeg ook de opvallende finish van structuurverf voor een persoonlijke touch.

Accentmuur schilderen

Accentmuur in huis

Nu je bekend bent met het idee van een accentmuur schilderen, wil je waarschijnlijk weten hoe je dit in verschillende kamers kunt toepassen.

Hier zijn enkele praktische tips voor het effectief integreren van accentmuren in enkele ruimtes van je huis.

Woonkamer

 • Juiste afwerking. Kies tussen matte of glanzende verf, afhankelijk van de muurafmeting. Matte kleuren passen goed bij grote muren, terwijl hoogglans verf geschikt is voor kleinere oppervlakken.
 • Muurafmeting en kleurkeuze. Overweeg de muurafmeting bij het kiezen van lichte kleuren voor ruimtelijkheid. Bepaal welke muur je accentueert op basis van persoonlijke voorkeur en het gewenste effect, zoals het breder of langer laten lijken van de kamer.
 • Lichtinval. Let op de opstelling van de ramen voor de juiste lichtinval bij donkere of lichte accentkleuren. Gebruik behang- of verfstalen als er twijfel bestaat over de gekozen kleur.

Slaapkamer

 1. Ruimtelijk effect. Om het gewenste ruimtelijke effect te bereiken, is het belangrijk dat je de juiste muur als accentmuur kiest. Schilder of behang bijvoorbeeld de wand achter het bed voor een knusser gevoel. Wil je de kamer langer of minder breed laten lijken? Pas de accentuering aan op basis van deze voorkeur.
 2. Hoeveelheid lichtinval. Overweeg de lichtinval bij het bepalen van de accentmuur. Donkere kleuren komen in ruimtes met weinig daglicht intenser over. Test kleuren vooraf met stalen om de impact gedurende de dag te evalueren. Pas, indien nodig, de tinten aan.
 3. Kleur kiezen. Selecteer de kleur op basis van de grootte van de muur: kies opvallende kleuren voor kleinere wanden en natuurlijkere tinten voor grotere oppervlakken.
 4. Afwerking. Maak een keuze tussen matte of glanzende afwerking voor verf of behang. Vermijd grote, glanzende oppervlakken op grote muren. Dit trekt namelijk veel aandacht. Voor een ruime slaapkamer met een grote muur is een matte afwerking geschikter voor een knusse sfeer.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Kleur kiezen: enkele factoren waar je best op let

Welke accentkleur je best kiest, is afhankelijk van verschillende factoren. Hoewel we geen direct zicht hebben op jouw interieur, zijn er wel enkele universele kleurentips die van pas kunnen komen. Hieronder geven we alvast enkele richtlijnen.

1. Oppervlakte van de accentmuur

Voor een bescheiden accentwand zijn intense en levendige kleuren ideaal. Bij grotere accentmuren mag de kleur lichter zijn. Voor ruimere accentmuren kun je ook kiezen voor minder zuivere tinten met grijze ondertonen of een mix van kleuren.

Door slim met kleuren te spelen, kun je ervoor zorgen dat zelfs een klein oppervlak net zo indrukwekkend is als een grote muur in een lichte tint. Omgekeerd zullen zachtere tinten ervoor zorgen dat je muur niet te opvallend is.

2. Glansgraad

Matte kleuren stralen meer rust uit dan glanzende kleuren. Voor uitgestrekte oppervlakken vermijd je best het gebruik van glanzende verf.

Een hogere glansgraad geeft een frisse uitstraling aan je interieur, terwijl matte kleuren voor een meer intieme sfeer zorgen. Als je twijfelt, kies dan voor een compromis met een satijnglans.

3. Natuurlijke lichtinval

Houd rekening met de natuurlijke lichtinval. Muren met weinig daglicht zullen van nature donkerder lijken. In dergelijke ruimtes is het raadzaam een lichtere accentkleur te kiezen.

Om het effect van de kleur te beoordelen, schilder je eerst een kleurstaal op de wand. Onder daglicht worden oneffenheden ook duidelijker zichtbaar, vooral bij donkere kleuren. Zorg daarom voor een goede voorbereiding van de muur en breng verschillende lagen verf aan.

4. Begeleidende kleur

Begeleidende kleuren zijn tinten die worden gecombineerd met de accentkleur van de muur om rust in het interieur te brengen. Je kunt kiezen voor ton-sur-ton tinten of witte kleurtinten voor dit doel.

Vraag gratis advies en vergelijk eenvoudig offertes

Welke muur kies je als accentmuur?

Bij je keuze van een accentmuur is niet alleen de kleur, maar ook de keuze van de muur belangrijk. Hieronder geven we enkele handige richtlijnen op basis van het effect dat je wil bereiken.

1. Het effect van de accentmuur

Een accentmuur geeft de ruimte een specifiek effect. Een achtergrondaccentmuur laat de kamer breder lijken. Dit is ideaal voor grote kamers met lange wanden. Verf ook de radiator en schouw voor een samenhangend geheel.

Als je de ruimte langer wilt laten lijken, transformeer dan een zijmuur tot een accentmuur. Je kunt ook een mooi effect creëren wanneer je twee tegenover elkaar staande kleine wanden in dezelfde kleur schildert.

2. Lijnen en texturen

Naast het effect van de accentmuur spelen ook lijnen en texturen een rol. Horizontale lijnen versterken het lengtegevoel, terwijl verticale lijnen de hoogte accentueren.

Voor een knusser gevoel kun je opvallend behangpapier met warme kleuren gebruiken. Deze lijnen en texturen kun je toepassen op elke gekozen accentmuur.

Grijze muur met lijnen en texturen

Hoe verf je zelf een accentmuur in de gewenste kleur? [Stappenplan]

Hieronder vind je een eenvoudig stappenplan waarmee je zelf een accentmuur in de gewenste kleur kunt schilderen. Volg de stappen voor een geslaagd resultaat.

Stap 1: voorbereidende werken

 • Zorg voor een glad resultaat door kleine putjes op te vullen met vulmiddel.
 • Schuur de muur met schuurpapier en verwijder stof.
 • Bescherm de vloer met afdekkarton.
 • Verwijder stopcontacten en plinten of plak ze af met tape.
 • Begin met het schilderen van de basiskleur voordat je de accentmuur aanpakt.

Stap 2: plak alles af

Wanneer je in een hoek of op een effen muurvlak schildert, is nauwkeurig afplakken esentieel om kleuren niet te laten vermengen.

 1. Binnenhoek of scheiding tussen muur en plafond:
  • Spuit een dun laagje acrylaatkit op de scheiding van de plakband en de muur met een kitpistool.
  • Wrijf de acrylaatkit met je vinger of een licht vochtig sponsje uit. Zo sluit je eventuele openingen op de overlappingen met het plakband af.
 2. Buitenhoek of effen muurvlak:
  • Gebruik een beetje verf van de al geschilderde kleur.
  • Rol een dunne laag op de rand van het plakband (deels op de muur, deels op het plakband) aan de zijde waar je de accentkleur gaat aanbrengen.
  • Zo sluit je eventuele openingen tussen plakband en muur volledig af met de basiskleur.

Stap 3: de accentmuur verven in de gewenste kleur

Schilder de accentmuur in de gewenste kleur en laat de verf iets overlappen op het plakband. Verwijder het plakband direct na de schilderwerken voor een perfect loodrechte scheidslijn tussen beide kleuren.

Accentmuur houten motief woonkamer

Enkele handige tips tijdens het schilderen van de muren

 • Vermijd herhaling van accentkleuren om een drukke uitstraling te voorkomen.
 • Schilder sierlijsten mee met het plafond, niet met de accentmuur.
 • Kies één dominante kleur wanneer je meerdere kleuren combineert. Zo behoud je de kracht van elke kleur.
 • Schilder je meerdere accentmuren in huis? Kies dan voor contrasterende kleuren binnen dezelfde kleurtoon voor een samenhangend en fris geheel.

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes en advies over accentmuur schilderen en schilderwerken via ons offerteformulier. Vergelijk prijzen en vind de beste oplossing voor jouw situatie.

Profiteer van de meerwaarde van erkende schilderwerk professionals en krijg advies op maat voor een geslaagde accentmuur in jouw interieur.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.