Aluminium ramen schilderen: geschikte verfsoorten, werkwijze en handige tips

Ben je van plan om je aluminium ramen een frisse uitstraling te geven? Ontdek hier alles wat je moet weten over het overschilderen van aluminium: van de juiste verfkeuze tot de specifieke werkwijze en handige tips. Of je nu te maken hebt met standaard of geanodiseerd aluminium, deze gids helpt je stap voor stap naar een stralend resultaat.

Vergelijk prijzen van schilders

Is aluminium overschilderbaar?

Ja, het is mogelijk! Maar let op, er zijn twee belangrijke soorten aluminium: standaard en geanodiseerd. Bij gewoon aluminium is het een kwestie van grondig reinigen, schuren en vervolgens schilderen met geschikte verf.

Geanodiseerd aluminium, daarentegen, is een ander verhaal. Dit type heeft een hardere oppervlaktelaag die speciale aandacht vereist bij het schilderen.

Geanodiseerd versus gemoffeld aluminium

Geanodiseerd aluminium heeft een harde, beschermende oxidelaag. Deze laag maakt het lastiger om te schilderen, want het is moeilijk om deze met de hand te schuren.

Gemoffeld aluminium daarentegen, dat is voorzien van een verflaag tijdens het productieproces, is wat vriendelijker in onderhoud en het overschilderen.

Beide soorten hebben hun unieke eigenschappen en vereisen specifieke voorbereidingen en verftypes voor het beste resultaat.

Vind een professionele schilder bij jou in de buurt

Welke verf is geschikt voor aluminium?

Bij het schilderen van aluminium ramen is het belangrijk om de juiste verf en primer te gebruiken. Start met een solventgedragen metaalprimer op acryllaatbasis voor een sterke hechting.

Kies daarna voor een acrylaat- of alkydharslakverf die licht is en meebeweegt met het aluminium. Dit verschilt van houten ramen, waar de verfkeuze breder is.

Goed voorbereiden en het juiste gebruik van primer en verf zorgen voor een blijvend mooi resultaat.

Man is aluminium ramen aan het schilderen.

Hoe schilder je zelf aluminium ramen en kozijnen? [Stappenplan]

Het schilderen van aluminium ramen en kozijnen lijkt misschien ingewikkeld, maar met het juiste stappenplan en geduld kun je een professioneel resultaat bereiken. Hieronder vind je een helder overzicht van de te volgen stappen.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Benodigd materiaal

Voor een succesvolle schilderklus is het belangrijk om het volgende klaar te hebben:

 • Fijn schuurpapier
 • Ontvetter
 • Afplaktape
 • Primer op basis van epoxy
 • Metaalverf specifiek voor aluminium
 • Verfkwasten en rollers
 • Schone doeken

Stap 1: voorbereidende werken: reinigen

Eerst start je met het reinigen van de aluminium profielen. Gebruik een ontvetter en veeg het oppervlak goed schoon. Dit zorgt voor een goede hechting van de primer en verf.

Stap 2: plak de randen af met tape

Gebruik afplaktape om de randen van de ramen en kozijnen zorgvuldig af te plakken. Dit voorkomt verfvlekken op ongewenste plaatsen en zorgt voor strakke lijnen.

Stap 3: breng de primer aan

De volgende stap is het aanbrengen van een primer op basis van epoxy. Deze primer zorgt voor een sterke hechting op het aluminium en legt de basis voor de verflaag.

Een emmer met primer voor aluminium ramen schilderen.

Stap 4: Schilder het raam

Zodra de primer droog is, begin je met het schilderen van het raam. Gebruik een verf die geschikt is voor aluminium en breng deze gelijkmatig aan.

Stap 5: Breng eventueel extra verflagen aan

Voor een duurzaam en rijk resultaat, kun je extra verflagen aanbrengen. Zorg ervoor dat elke laag volledig droog is voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

Stap 6: Verwijder de tape

Als laatste stap verwijder je de afplaktape. Doe dit zorgvuldig en langzaam om beschadiging van de verflaag te voorkomen.

Vraag advies aan erkende schilders en vergelijk

Enkele verftips voor een kwalitatief resultaat

Schilderen is een kunst en het vraagt om aandacht en geduld, vooral als je werkt met materialen als aluminium. Hieronder zijn enkele verftips om een kwalitatief resultaat te behalen:

 1. Juiste voorbereiding: voor aluminium schuur je het oppervlak lichtjes op, dit verbetert de hechting van de verf en zorgt ervoor dat de nieuwe laag beter pakt.
 2. Kies geschikte materialen: gebruik een primer en verf die speciaal voor aluminium zijn bedoeld, een primer op basis van epoxy is vaak een goede keuze voor aluminium.
 3. Houd rekening met de huidige kleur: de bestaande kleur van het aluminium kan invloed hebben op de nieuwe kleur, test de verf op een klein, onopvallend deel om te zien hoe de kleur uitvalt.
 4. Gelijkmatige lagen: breng dunne en gelijkmatige lagen aan, dit voorkomt zakkers en zorgt voor een strakker en professioneler eindresultaat.
 5. Geduld bij het drogen: laat elke laag verf volledig drogen voordat je de volgende laag aanbrengt, controleer de droogtijden die op de verpakking van de verf staan vermeld.
 6. Voorzichtig met afplaktape: te snel of hard trekken kan de verse verf beschadigen, vooral bij een materiaal als aluminium dat soms gevoeliger kan zijn voor schade.
Detail van een zwart aluminium raam.

Vraag gratis advies en vergelijk eenvoudig offertes

Waarom (oude) aluminium ramen laten verven? [Voordelen]

Het laten verven van jouw (oude) aluminium ramen is meer dan alleen een esthetische upgrade. Het biedt tal van voordelen die je misschien nog niet overwogen hebt:

 1. Duurzaamheid en bescherming: een verse verflaag biedt extra bescherming tegen corrosie, roest en krassen, dit betekent dat je ramen langer meegaan en jij minder snel opnieuw hoeft te investeren in nieuwe ramen.
 2. Esthetische vernieuwing: misschien zijn je huidige aluminium ramen esthetisch verouderd of passen ze niet meer bij je recente woningrenovatie – door ze te schilderen, kun je de uitstraling van je huis veranderen zonder de noodzaak van een volledige renovatie.
 3. Verhoogde woningwaarde: goed onderhouden en aantrekkelijke ramen kunnen bijdragen aan de waarde van je woning, een frisse verflaag op je aluminium ramen kan een positieve eerste indruk wekken bij potentiële kopers.
 4. Persoonlijke touch: het schilderen van aluminium ramen stelt je in staat om jouw persoonlijke voorkeuren tot uiting te brengen, of het nu gaat om een subtiele tint of een gedurfde kleur.
 5. Kostenbesparend: in plaats van volledige vervanging, biedt schilderen een kostenbesparende oplossing om de levensduur van je bestaande ramen te verlengen.
 6. Milieubewuste keuze: door te kiezen voor het opknappen van je bestaande aluminium ramen zet je een milieuvriendelijke stap.

Het opfrissen van je oude aluminium ramen draait niet alleen om het mooier maken van je huis

Het gaat ook over praktisch denken, geld besparen en bijdragen aan een groenere wereld. Zelfs een kleine verandering, zoals een nieuwe verflaag, kan een groot verschil maken in hoe jouw huis eruitziet.

Info, advies of prijs op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Heb je plannen om je aluminium ramen een nieuwe verflaag te geven of overweeg je andere schilderwerken? Dan weet je hoe belangrijk het is om goed geïnformeerd te zijn. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen.

Je kunt hier gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen over aluminium ramen schilderen en schilderwerken. Dit biedt jou de perfecte kans om op je gemak alle mogelijkheden te onderzoeken en verschillende prijzen naast elkaar te leggen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken die precies past bij jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.