PVC-ramen schilderen: hoe ga je precies te werk? Stappenplan en aandachtspunten

Wil jij graag je PVC-ramen schilderen? Zijn je raamprofielen licht geschaad door weer en wind en kunnen ze een likje verf gebruiken? Geen zorgen, dat is snel gebeurd. In dit artikel vind je hoe je tewerk gaat als een professional. Zo garandeer je een langere levensduur en een blijvende mooie uitstraling voor je kunststof kozijnen. Volg deze stappen en geef je PVC-ramen nieuw leven zonder een nieuwe folie te moeten plaatsen. Heb je nog twijfels? Contacteer dan een expert voor advies op maat of om de klus van je over te nemen.

Krijg gratis advies op maat

Wanneer schilder je best PVC-ramen?

Normaal zijn PVC-ramen onderhoudsvriendelijk en kleurvast. Dat is een van de voordelen van kunststof. Je hoeft het niet te herschilderen of te bewerken zoals bij houten ramen. Toch kunnen PVC-ramen na vijf tot tien jaar in de zon verkleuren of hun weerbaarheid verliezen.

Je kan ze dan een beschermende laag geven of ze om esthetische redenen in een nieuw jasje steken. Raadpleeg steeds een professionele schilder om de juiste materialen te gebruiken voor het beste effect.

Een raam van witte PVC-ramen staat een beetje open op een zonnige dag met een blauwe hemel.

Hoeveel kost het om een PVC-raam te laten verven? [Prijs]

PVC-ramen laten schilderen door een professionele schilder kost tussen € 6 en € 8 per meter (incl. btw). De prijs van het verven van je ramen kan veranderen op basis van verschillende factoren zoals materiaalkeuze, totale oppervlakte of de moeilijkheid van het project.

Schilders geven vaak voordeligere prijzen als je meerdere schilderwerken combineert, bijvoorbeeld ramen, deuren en trappen.

Vergelijk verschillende offertes om na te gaan welke betaalmethode en prijs het beste zijn voor jouw schilderproject.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van schilders

Hoe verf je PVC-ramen? [Stappenplan]

Hoe verf je precies PVC-ramen? Let goed op dat je de juiste voorbereidende stappen neemt en dat je je goed informeert voor je begint met schilderen.

Met een goede voorbereiding garandeer je een vlotte afwerking. Hieronder vind je een stappenplan dat je helpt om een professioneel resultaat te krijgen.

1. Voorbereidende werken: schoonmaken en schuren

De eerste stap is de ramen reinigen. Zorg ervoor dat het profiel volledig stof- en vuilvrij is. Mos, stof en vocht bijvoorbeeld kan je makkelijk wegvegen met een borstel of een vod. Om het PVC volledig schoon te maken, gebruik je best een ontvetter die geschikt is voor kunststof.

Je propere raamprofielen kan je daarna opschuren om de verf beter te laten hechten. Maak je ramen licht nat om krassen te vermijden en schuur ze dan met fijn schuurpapier.

Een hand veegt vuil van raamkozijnen van PVC-ramen met een zakdoek.

2. Verfsoort en kleur kiezen

Zoek een verf van hoge kwaliteit die voor kunststof en PVC gemaakt is. Je kan kiezen tussen een grote hoeveelheid kleuren, maar dat is vooral een esthetische keuze.

Kies de kleur die het beste past bij jouw woning. De kleur van de ramen is op zich minder belangrijk. Het is echter cruciaal dat je een verf kiest die speciaal gemaakt is voor PVC.

Welke verf gebruiken voor PVC?

PVC-verf is veruit de beste verf voor het schilderen van raamprofielen in PVC. Die verfsoort beschermt het materiaal tegen slijtage.

Niet elke verfsoort kan zich goed hechten aan PVC. Zoek bijvoorbeeld naar verfsoorten zoals acryllak, epoxyverf of vinylverf.

Elk van die types hebben hun eigen voor- en nadelen, maar zijn stuk voor stuk goede oplossingen om PVC-ramen te schilderen.

Vraag hulp aan professionele schilders

Wat is de beste verf?

De beste optie is een poedercoating. Dit type verf levert uitstekende prestaties op vlak van langdurige bescherming en kleurvastheid. Poedercoatings worden ook gebruikt om andere raamprofielen te verven zoals aluminium ramen.

3. Breng een grondlaag aan

Als je voorbereidende werken goed afgerond zijn, is het tijd voor de volgende stap: een grondlaag aanbrengen. Die primer zorgt ervoor dat de verf beter dekt.

Zo is je raamprofiel volledig beschermd en komt de kleur volledig tot haar recht. Laat de grondlaag minstens 6 uur drogen voor je de volgende lagen aanbrengt.

Een hand brengt witte verf aan op een PVC-raam en een andere hand houdt een wit verfblik vast.

4. Breng een eindlaag aan

De laatste stap van het schilderen van je PVC-ramen is het aanbrengen van een of twee eindlagen. Voor de beste afwerking breng je best twee lagen aan op de kunststof kozijnen.

Zo zijn ze het beste beschermd en komt de nieuwe kleur er goed uit, ongeacht de oorspronkelijke kleur. De droogtijd van de eindlaag is ongeveer dezelfde als de droogtijd van de grondlaag.

Enkele praktische tips en aandachtspunten tijdens het schilderen

Bij het schilderen van PVC-ramen moet je rekening houden met verschillende factoren. Hieronder vind je een lijst met aandachtspunten voor, tijdens en na het schilderen. Als je deze praktische tips volgt, krijg je het beste resultaat.

Vraag extra tips aan experts

1. Maak de ramen goed schoon

Voor je begint met schilderen maak je je ramen best goed schoon met water en een mild reinigingsmiddel om te ontvetten.

Vuil zorgt namelijk voor onvolmaaktheden bij je schilderwerk. Het kan er zelfs voor zorgen dat je verf zich niet goed kan hechten aan het oppervlak.

2. Breng een primer aan

Het is belangrijk dat je een primer aanbrengt zoals bij de meeste schilderwerken. Een primer zorgt ervoor dat de verf zich goed hecht op de kunststof kozijnen. Dit is de sleutel tot het beste eindresultaat.

3. Gebruik de juiste verf

Het is belangrijk dat de nieuwe verflaag even goed beschermt als de folie van je PVC-ramen. Gebruik daarom krasbestendige, weerbestendige en elastische verf.

Man met een blauwe t-shirt verft PVC-ramen wit met een gele verfborstel.

4. Schilder nauwkeurig en met de juiste verftechniek

PVC-ramen schilderen is meer dan het oppervlak bedekken met een gulle portie verf. Je moet telkens in dunne laagjes schilderen voor het beste resultaat.

Om de verf optimaal te verspreiden, rol je best eerst verticaal en dan horizontaal over het oppervlak. Zo spreid je de verf egaal uit.

5. Controleer het weer op voorhand

Wanneer je buiten schildert, ben je sterk afhankelijk van het weer. Als het regent of mistig is, kan de verf mat worden en als het te zonnig is kan het PVC uitzetten door de warmte en daarna inkrimpen wanneer de temperatuur daalt. Vermijd spanningsverschillen en schilder daarom bij neutraal weer.

6. Kijk of decoratiefolie beter geschikt is

Een andere optie voor het verlengen van de levensduur van je PVC-ramen is het toevoegen van een nieuwe folie. Zeker voor speciale ontwerpen zoals het recreëren van houtnerven, kan je een decoratiefolie overwegen.

Een nieuwe folie hecht veel makkelijker op het oppervlak dan verf. Kijk goed na welke optie goedkoper en voordeliger is voor jouw situatie.

Vergelijk de verschillende prijzen

7. Ga na of de dichtingen overschilderbaar zijn

De dichtingen tussen het glas en je raamprofiel zijn niet altijd overschilderbaar. Ga na of de silicone makkelijk te overschilderen is en verwijder ze als dat niet het geval is. Breng dan een nieuwe siliconendichting aan die wel overschilderbaar is. Zo bekom je een net resultaat.

Kleur PVC-ramen behouden door onderhoud en nazorg

Controleer af en toe of er vuil of barsten in je raamprofielen zitten. Vuil kan zorgen voor oppervlaktespanning en kan scheurtjes in de verflaag maken.

Veeg de ramen geregeld schoon met een vochtige doek en ga ondertussen na of er sporen van slijtage zijn. Door de felle zon kan de kleur van de verf doffer lijken na een paar maanden of jaren.

Is dat het geval, voeg dan een lak toe aan de bovenste laag en laat je ramen weer stralen.

Iemand met een mondmasker en een haarnetje maakt witte PVC-ramen schoon met een roze spons.

Ook interessant voor jou:

Kan je PVC-ramen ook laten wrappen?

Ja, je kan PVC-ramen gemakkelijk laten wrappen met een nieuwe folie. Dat is vaak gemakkelijker en onderhoudsvriendelijker dan je ramen laten schilderen. Vraag zeker na bij een expert wat voor jouw project de beste oplossing is.

Aluminium ramen schilderen

Het is ook mogelijk om je aluminium ramen te schilderen. Je kan daarvoor een vergelijkbaar stappenproces volgen als voor het schilderen van PVC-ramen. Consulteer steeds een professional voor je begint te schilderen.

Houten ramen schilderen

Houten ramen kan je natuurlijk ook in een nieuw jasje steken. Je kan hiervoor kiezen uit een grotere selectie kleuren en verftypes dan voor moeilijker te beschilderen oppervlaktes zoals kunststof en aluminium.

Let wel op, houten ramen vragen veel meer onderhoud dan PVC-ramen of aluminium ramen.

Kunststof deuren schilderen?

De informatie en het stappenplan uit dit artikel geldt natuurlijk ook voor het schilderen van PVC-deuren. Het gaat immers om hetzelfde materiaal. Gebruik dezelfde verf en dezelfde kleuren om een uniform resultaat te krijgen voor je woning.

Wil je extra informatie of advies op maat van specialisten? Vul onderstaand offerteformulier in

Zelf PVC-ramen schilderen is een uitdagende klus. Met bovenstaand stappenplan ben je al goed op weg om het aan te kunnen, maar op maat gemaakt advies van professionele schilders zal je project naar een ander niveau tillen. Zij weten namelijk alles over materiaalkeuze en de verschillende opties voor afwerkingen.

Laat je het liever over aan een professional? Geen probleem. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan voor je schilderwerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en kan je je goed informeren voor je de knoop doorhakt.

Gratis advies en offertes op maat zorgen ervoor dat jij altijd de beste optie kan kiezen voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.