Afbladderende verf: wat is de oorzaak? Hoe los je het efficiënt op?

Afbladderende verf is niet alleen vervelend, het is mogelijk een symptoom van een groter probleem: vochtproblemen. Er zijn nog andere mogelijke oorzaken van je probleem die sneller opgelost zijn. Kijk dus goed na waar je verf afbladdert en zoek uit waarom. In dit artikel leer je hoe je de oorzaak van afbladderende verf kan vinden en hoe je dat probleem in een mum van tijd kan oplossen.

Vraag hier gratis advies aan professionele schilders

Waar komt afbladderende verf vooral voor?

Afhankelijk van welk soort muur je geschilderd hebt, zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Hieronder vind je waar afbladderende verf het vaakst voorkomt en wat de meest voorkomende oorzaken zijn van de problemen.

Witte verf van een muur vol barsten bladdert af.

1. Muur buiten

Afbladderende verf op buitenmuren komt helaas vaker voor dan gewenst. De weersomstandigheden beïnvloeden de verflaag van de buitenmuur aanzienlijk, wat kan leiden tot het loslaten ervan.

Schilderen op een muur met mos, vocht, of slechte voegen resulteert in een oneffen oppervlak waarvan de verf gemakkelijk kan afbladderen.

2. Binnenmuur

Bij binnenmuren kan ook vocht doordringen. Dit kan veroorzaakt worden door een lek van buitenaf, slechte ventilatie, onvoldoende isolatie of optrekkend vocht van binnenuit.

Verwijder de oude verflaag, pak het vochtprobleem aan en breng een nieuwe, hoogkwalitatieve verflaag aan om je muren te revitaliseren.

3. Badkamer

In de badkamer moet je extra alert zijn op vochtproblemen, aangezien badkamers van nature vochtige ruimtes zijn. Slechte ventilatie kan ervoor zorgen dat vocht in de muren trekt, wat vocht- of schimmelproblemen veroorzaakt.

Wees daarom extra zorgvuldig bij het schilderen van een badkamer en kies altijd voor hoogkwalitatieve verf.

4. Kozijn of deuren (hout)

Houten raamkozijnen en deuren zijn andere oppervlakken waar verf vaak kan afbladderen. Hout vereist regelmatig onderhoud; als het niet jaarlijks gelakt en beschermd wordt tegen vocht, kan het materiaal vocht absorberen en uitzetten of zelfs gaan rotten.

Raamkozijnen en deuren krijgen vaak te maken met condens of vocht van buitenaf. Zorg dus voor goede bescherming om afbladderende verf te voorkomen.

De witte verf van een houten raam bladdert af.

Krijg de beste oplossing voor jouw behoeften

Waarom bladert verf af? Enkele oorzaken op een rijtje

Vocht is de meest voorkomende oorzaak van afbladderende verf, maar het is lang niet de enige oorzaak. Hieronder vind je een opsomming van andere mogelijke oorzaken van je verfproblemen.

1. Je binnenmuur is niet stof-, vet- en vuilvrij

Stoffige, vettige of ronduit vuile muren kunnen verf niet goed opnemen. Als je over een vuile muur schildert, zal de verf beginnen afbladderen wanneer ze opdroogt. Reinig je muur altijd eerst grondig voor je begint te schilderen.

2. Verkeerde primer

Je mag de waarde van een geschikte primer van hoge kwaliteit niet onderschatten. Een goede grondlaag laat toe dat de verf zich goed kan hechten. Als je de verkeerde of een slechte primer gebruikt, zal je verf loslaten.

3. De geschilderde muur is te vochtig

Vocht is de grootste boosdoener. Vochtproblemen zijn moeilijk op te lossen. Ze leven vaak onderhuids in je muur en je ziet ze pas wanneer ze al een groot probleem zijn.

Zorg er dus voor dat je woning goed bestand is tegen vocht. Voor je schildert, wacht je best ook tot je ondergrond volledig droog is zodat de verf goed hecht.

4. Schilderen tijdens koud weer

Schilder altijd bij temperaturen tussen 10 en 20°C. Als je schildert bij koud weer, kan je verf bij warmer weer loslaten en zal het beginnen afbladderen.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

5. Zouten in de muur

Bij opstijgend vocht, komen zouten uit het grondwater in je muur terecht. Die zouten reageren met de muur en duwen het pleisterwerk en de verf weg. Laat je muur behandelen tegen zout om dit probleem te voorkomen.

6. Twee soorten verf op elkaar aangebracht

Net zoals niet elke verfsoort kan hechten op elke primer, kan niet elke verfsoort hechten op elke verfsoort. Kijk dat goed na voor je begint te schilderen.

7. Slecht onderhoud

Sommige oppervlaktes, zoals hout, hebben meer onderhoud nodig dan anderen. Als je dat onderhoud niet tijdig doet, kan je verf beginnen afbladderen.

Een witte dakgoot is in slechte staat en de verf is beschadigd.

8. Ouderdom

Oud schilderwerk zal door slijtage en blootstelling aan de elementen ook afbladderen. Zeker houten oppervlaktes moet je voldoende onderhouden om problemen te voorkomen. Geef je verf om de zoveel jaar eens een nieuwe laag.

Hoe afbladderende verf verwijderen?

Je verf bladdert af. Wat nu? Hieronder vind je drie opties om je verflaag volledig te verwijderen.

1. Afbijtmiddel

Bij hardnekkige verf kan je een chemisch afbijtmiddel gebruiken. Draag dan steeds de juiste bescherming zoals een veiligheidsbril, een mondmasker en beschermende kledij.

Smeer het afbijtmiddel met een verfkwast op het oppervlak en schraap het dan weg met een verfkrabber. Het afbijtmiddel maakt de afbladderende verf verder los voor je het wegschraapt. Let op dat je je muur niet beschadigt met de verfkrabber.

2. Verfafbrander

Een verfafbrander heeft niets te maken met vuur. Het gaat om een föhn die met zeer warme lucht de verflaag verhit zodat die verder zal afbladderen.

Hou de brander niet te dicht bij de verflaag zodat je de verflaag gelijkmatig behandelt en zodat je de ondergrond niet beschadigt.

Door de warmte ontstaan bubbels in het oppervlak en zal de verf zelf beginnen bladderen. Gebruik dan een scherpe verfkrabber om de verf weg te krabben.

3. Afkrabben

Soms kan je het probleem oplossen door de verf simpelweg af te krabben. Gebruik steeds een scherpe krabber zodat alle loszittende verf gemakkelijk verwijderd kan worden. Voor kleinere oppervlaktes of gelokaliseerde vochtproblemen, is afkrabben meestal de beste methode.

Een hand schraapt afbladderende verf weg met een verfkrabber.

Hoe afbladderende verf herstellen en vervolgens schilderen? [Stappenplan]

Nadat je de afbladderende verf hebt verwijderd, wil je je muur natuurlijk opnieuw voorzien van een laag verf. Hieronder vind je een stappenplan dat je tips geeft over hoe je dat proces het best aanpakt.

Stap 1: schraap losse randen weg

De eerste stap is natuurlijk om alle losse randen van afbladderende verf weg te schrapen. Gebruik steeds een scherpe verfkrabber en zorg ervoor dat je de ondergrond niet beschadigt.

Stap 2: controleer op houtrot

Bij houten raamkozijnen en deuren of buitenmuren in hout, moet je controleren op houtrot. Rotte stukken in het hout moet je verwijderen met een bijtel, zodat het zich niet verder kan verspreiden. Zorg ervoor dat enkel gezond hout overblijft.

Stap 3: houtvuller aanbrengen, laten drogen en schuren

Behandel de stukken waar je houtrot weggehakt hebt met houtrotstop en breng houtvuller aan om het te herstellen. Werk zo alle beschadigingen weg tot je oppervlak hersteld is. Laat alles drogen en schuur het oppervlak op met grof schuurpapier zodat de verf zich optimaal kan hechten.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Stap 4: breng de grondverf aan

Zoek de juiste primer voor het oppervlak en breng een grondlaag aan. Grondverf zorgt ervoor dat de volgende verflagen zich goed kunnen hechten.

Stap 5: schuur en ontvet de ondergrond

Laat de grondverf drogen en schuur nog eens licht op. Ontvet het oppervlak met neutraal schoonmaakmiddel en laat het uitdrogen. Nu is je muur klaar om beschilderd te worden.

Stap 6: breng twee lagen lak aan

Breng nu twee lagen verf aan. Voor het beste resultaat, moet je tussen de lagen opnieuw schuren en ontvetten. Gebruik steeds lak van een hoge kwaliteit om problemen in de toekomst te vermijden.

Een man met een groene pet brengt met een kwast bruine lak aan op een houten muur.

Handige tips om afbladderende verf te voorkomen

  • Onderhoud je geverfde muren. Lak houten oppervlaktes jaarlijks en herstel beschadigingen zo snel mogelijk.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in vochtige ruimtes zodat vocht van binnenuit zich niet kan nestelen in je muren.
  • Gebruik kwaliteitsverf. Kies de juiste verfsoort en bespaar niet op de kwaliteit van de verf. Zo zal je verf minder snel afbladderen.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Heb je nog vragen over afbladderende verf? Vul onderstaand formulier in om op maat gemaakt advies te krijgen van professionele schilders.

Zij kunnen makkelijk de verschillende redenen voor afbladderende verf inschatten. Vergelijk hun prijzen en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om de beste deal voor jouw situatie te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.