Ontvetten voor schilderen: hoe aanpakken? Werkwijze en producten per ondergrond

Klaar om jouw schilderproject naar een hoger niveau te tillen? Ontdek waarom ontvetten vóór het schilderen essentieel is en hoe je de beste resultaten behaalt. Lees verder voor meer info en aanpak.

Vergelijk prijzen van schilders

Waarom moet je muren ontvetten of afwassen voor het schilderen?

Voor een optimale verflaag op meubels of trappen, ongeacht het materiaal (hout, steen, kunststof, of metaal), is het cruciaal om de ondergrond volledig vrij te maken van vuil en vet.

Een grondige reiniging en ontvetting voorkomen problemen zoals barsten, verkleuring en afbladderen van de verf, waardoor je langer van de nieuwe laag kunt genieten. Na het ontvetten is het ook aan te raden het oppervlak te schuren voor een betere hechting.

Wat komt er eerst: schuren of ontvetten?

Het oppervlak dat je wilt schilderen, bevat altijd vet en vuil. Als je eerst schuurt en dan ontvet, verspreid je het vuil over het oppervlak, wat niet wenselijk is voor een schone ondergrond.

Bovendien verbruik je meer schuurpapier als je direct begint met schuren, omdat het snel verzadigd raakt. Daarom is het aan te raden om eerst te ontvetten en dan te schuren!

Vraag gratis advies en vergelijk eenvoudig offertes

Oppervlakte ontvetten: goed geschikte producten op een rijtje

Er zijn diverse methoden om de ondergrond te ontdoen van vet voordat je begint met schilderen. Maar welke aanpak is het meest effectief en wat zijn de onderlinge verschillen? Bovendien, welke ontvettingsmiddelen kun je beter vermijden?

1. Verfreiniger of verfontvetter

Kies voor een speciaal ontvettingsmiddel zoals verfreiniger of verfontvetter voor schilderwerk. Deze producten zijn effectief tegen vet, vuil, lijmresten en andere verontreinigingen.

Verkrijgbaar bij de bouwmarkt, geschikt voor diverse oppervlakken. Volg de instructies op de verpakking voor het mengen, aanbrengen met een doek of spons, en laat goed opdrogen.

2. Ammoniak of schoonmaakazijn

Ontvetten voor het schilderen kan met zowel ammoniak als schoonmaakazijn, waarbij de voorkeur uitgaat naar het laatste middel. Beide zijn geschikt voor verschillende materialen.

Ammoniak is effectief maar schadelijk voor het milieu. Schoonmaakazijn presteert bijna even goed en is milieuvriendelijker. Meng twee delen schoonmaakazijn met acht delen water en breng het aan met een doek of spons.

3. Afwasmiddel

Afwasmiddel en groene zeep zijn uitstekende ontvetters, bekend om hun effectiviteit tegen vet. Omdat de meeste mensen afwasmiddel in huis hebben, zijn deze alledaagse producten perfect voor ontvetten vóór het schilderen.

Meng een beetje afwasmiddel of groene zeep met water, maak het oppervlak vet- en vuilvrij met een spons of doek, en reinig grondig met warm water om zeepresten te verwijderen.

4. St Marc

Als je de voorkeur geeft aan een natuurlijk middel, is St Marc een uitstekende keuze. Het is een ontvetter op basis van pijnboomhars en is ideaal voor het reinigen van verschillende oppervlakken. Bovendien is het biologisch afbreekbaar, waardoor het zeer milieuvriendelijk is.

5. Thinner

Thinner, een op olie gebaseerd oplosmiddel, is niet alleen een verdunner voor verf, maar ook een effectieve ontvetter voor schilderwerk. Breng het aan op een doek en verwijder grondig vet, vuil en lijmresten.

Let op: Gebruik het niet op kunststof, omdat het dit kan oplossen. Het is ook licht ontvlambaar en kan schadelijk zijn voor ogen, longen, huid en het milieu.

6. Soda

Baking soda, ook bekend als zuiveringszout, is een veelzijdig schoonmaakmiddel met diverse toepassingen. Het is geschikt voor ontvetten vóór schilderwerk, net als het geconcentreerdere schoonmaaksoda.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Baking soda is ideaal voor kleinere oppervlakken, terwijl schoonmaaksoda geschikt is voor grotere gebieden. Meng 250 gram soda met heet water, breng het aan op het oppervlak, laat het een half uur inwerken en maak het vervolgens schoon met een vochtige doek.

7. Terpentine

Terpentine wordt vaak aanbevolen als ontvetter, maar is niet geschikt voor ontvetten vóór schilderen. Het laat een vettige laag achter, heeft een sterke geur die schadelijk kan zijn bij langdurige blootstelling, en is niet milieuvriendelijk. Gebruik het met goede ventilatie en gooi het weg op een milieustraat in jouw gemeente.

8. Alcohol

Vaak wordt alcohol genoemd als een doeltreffende ontvetter. Het klopt dat alcohol effectief kan zijn bij het verwijderen van vet en vuil. Echter, bij ontvetten voor schilderen is het gebruik van alcohol niet aan te raden.

Alcohol laat namelijk ook een residu achter en kan de hechting van verf beïnvloeden. Daarnaast heeft het een brandbaar karakter en is het niet de meest milieuvriendelijke keuze.

9. Universol

Universol, een algemeen reinigingsmiddel, wordt weleens als ontvetter gebruikt. Hoewel effectief, bevat het sterke chemicaliën en oplosmiddelen die niet altijd geschikt zijn voor alle oppervlakken.

Volg de gebruiksaanwijzing, test vooraf op een klein oppervlak en zorg voor goede ventilatie tijdens gebruik. Gooi het op de juiste manier weg volgens de voorschriften in jouw gemeente.

Houten tafel ontvetten

Wat ontvet beter: ammoniak of st marc?

St Marc is een gebruiksvriendelijker en aangenamer ruikend alternatief voor ammoniak. Het laat geen residu achter en vereist geen beschermingsmiddelen. Beide reinigen goed, maar St Marc is over het algemeen de betere keuze voor huishoudelijke schoonmaakklussen.

De ondergrond bepaalt hoe je te werk gaat

Bedek in eerste instantie alle meubels en de vloer met een zeil of doek om spatten van zeep of ammoniak te voorkomen. Daarna bereid je de ondergrond die je gaat schilderen voor op de volgende manier, afhankelijk van het type oppervlak:

1. Hout

Een houten oppervlak wordt ontvet indien nodig, licht geschuurd en zorgvuldig ontstoft.

2. Muur uit baksteen, cement of beton

Voor bakstenen, cement- of betonmuren verwijder je eventuele uitslag of verpoedering eerst met een harde borstel en ontstof je daarna grondig.

3. Tegels

Eerst reinig en ontvet je de gladde tegels. Besteed ook aandacht aan de voegen met een geschikte ontvetter en een schuursponsje. Zorg ervoor dat de muur volledig droog is.

4. Pleisterwerk

Begin met het afstoffen van nieuw pleisterwerk met een zachte borstel en volg dit op door het schoon te maken met een vochtige doek. Bij sterk vervuilde muren kun je een effectieve ontvetter of ammoniakwater gebruiken en laat het grondig drogen.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

5. Oude en poreuze verflagen

Poreuze oude verflagen kun je ontstoffen met een zachte borstel. Afwassen is alleen nodig als de muren erg vet zijn, anders niet.

Om te controleren of de verf vocht opneemt en poreus is, kun je de muur eerst lichtjes met een natte doek of spons wrijven en kijken of de verf donkerder kleurt.

6. Gipsplaten

Voor gipsplaten gebruik je een zachte borstel om stof te verwijderen.

7. Metaal

Gebruik een staalborstel en schuur grondig met schuurpapier. Om gezondheidsrisico’s te vermijden, draag altijd een stofmasker, veiligheidsbril en handschoenen tijdens het ontvetten met thinner of white spirit.

8. Kunststof

Om ondergronden zoals kunststof te ontvetten, maak je gebruik van reinigingsmiddelen zoals Universol en St. Marc. Deze veelgebruikte, neutrale reinigingsmiddelen bevatten vetoplossers.

Staal ontvetten

Wat is de beste ontvetter voor schilderen?

Ontvet oude verflagen grondig met een verfontvetter zoals Universol, St. Marc Verfreiniger of overweeg Paintura Duatrin als een prijstechnisch aantrekkelijk alternatief van goede kwaliteit. Schuur pas daarna de oude verflaag op.

Wens je extra info of advies op maat? Vul het offerteformulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Als je op zoek bent naar gedegen advies en kosteloze offertes voor ontvetten vóór schilderen en andere schilderwerken, ben je hier aan het juiste adres.

Vul eenvoudig het offerteformulier in, en ontvang niet alleen prijsvoorstellen, maar ook gepersonaliseerd advies afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.