Verf verwijderen: technieken per soort ondergrond en verf

Ben je het kleurtje op je muren beu? Of begint de verf te verouderen? Het verwijderen van verf kan een behoorlijke uitdaging zijn. Er bestaan verschillende technieken om verf te verwijderen. Enkele factoren zoals de ondergrond of het type verf bepalen welke methode het beste werkt. Of je nu oude verflagen of kleine verfvlekken wilt verwijderen, dit artikel biedt je de oplossing voor elke situatie.

Vergelijk prijzen van schilders

Kosten verf verwijderen

MethodeOndergrondGemiddelde prijzen
Schuren (schuurpapier)Hout, metaal, kunststofVanaf 10 euro per rol
Schuren (schuurmachine)Hout, metaal, kunststofVanaf 30 euro
Heteluchtpistool/ VerfbranderHout, metaalVanaf 25 euro
AfbijtmiddelHout, metaal, steen, betonVanaf 15 euro per liter

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Verf verwijderen: enkele effectieve methodes

Het verwijderen van verf kan een uitdagende taak zijn, maar er zijn verschillende effectieve methoden die kunnen worden toegepast. Hier zijn enkele methoden die kunnen helpen bij het verwijderen van verf:

1. Schuurpapier of schuurmachine

Schuurpapier of een schuurmachine kan worden gebruikt om verf van oppervlakken te schuren. Dit kan effectief zijn voor kleinere oppervlakken of voor het verwijderen van verfresten na het gebruik van andere methoden. Het is belangrijk om de juiste korrelgrootte van schuurpapier te kiezen om schade aan het oppervlak te voorkomen.

2. Heteluchtpistool of verfbrander

Een heteluchtpistool of verfbrander kan worden gebruikt om verf te verwarmen, waardoor het gemakkelijker wordt om de verf te verwijderen.

Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik van deze methode, aangezien verf dampen giftig kunnen zijn en het oppervlak kan beschadigen als het te heet wordt.

3. Afbijtmiddel

Afbijtmiddel is een chemisch product dat kan worden gebruikt om verf zacht te maken, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

Het is belangrijk om de instructies van het afbijtmiddel zorgvuldig te volgen en beschermende kleding en uitrusting te dragen bij gebruik.

4. Soda

Een pasta van soda en water kan worden aangebracht op verf om het los te weken. Dit kan vooral handig zijn voor het verwijderen van verf van kleinere voorwerpen of moeilijk bereikbare gebieden.

Verf verwijderen prijs

Verf van verschillende ondergronden verwijderen

Verf van verschillende oppervlakken halen kan soms een hele klus zijn, maar gelukkig zijn er verschillende trucjes die je kunt gebruiken om de klus te klaren. Hier zijn een paar handige tips voor het verwijderen van verf van verschillende ondergronden:

1. Hout

Als je verf van hout wilt halen, is een verfafbijtmiddel je beste vriend. Smeer het spul op de verf en geef het een paar minuten om in te trekken.

Gebruik dan een verfkrabber om de verf van het hout te schrapen. Misschien moet je dit proces een paar keer herhalen, afhankelijk van hoe vasthoudend die verf is.

2. Metaal en aluminium

Voor metaal en aluminium gebruik je een afbijtmiddel dat geschikt is voor deze materialen. Smeer het afbijtmiddel op de verf, laat het even intrekken, en gebruik dan een staalborstel of verfkrabber om de verf te verwijderen. Spoel het metaal af met water en maak het goed droog.

3. PVC

Voor PVC gebruik je ook een geschikt afbijtmiddel. Smeer het op, laat het intrekken, en gebruik dan een zachte borstel of verfkrabber om de verf te schrapen. Spoel het PVC af en zorg dat het goed droog is.

4. Baksteen en natuursteen

Een hogedrukreiniger is geweldig om verf van baksteen of natuursteen te verwijderen. Als dat niet genoeg is, gebruik dan een afbijtmiddel voor steen. Laat het intrekken, schrob het weg met een zachte borstel of verfkrabber, spoel het af met water en droog het af.

5. Beton

Voor beton is een hogedrukreiniger ook handig. Als dat niet voldoende is, gebruik dan een afbijtmiddel voor beton, laat het intrekken, schrob het weg met een zachte borstel of verfkrabber, spoel het af en droog het goed.

6. Tegels

Gebruik een afbijtmiddel speciaal voor tegels. Laat het intrekken, schrob het weg met een zachte borstel of verfkrabber, spoel de tegels af en zorg dat ze goed droog zijn.

7. Laminaat en kunststof

Voor laminaat of kunststof gebruik je een geschikt afbijtmiddel, laat het intrekken, schrob het weg met een zachte borstel of verfkrabber, spoel het af met water en zorg dat het goed droog is.

8. Gemorste verf op vloer

Voor verf op de vloer gebruik je een afbijtmiddel voor de vloer, laat het intrekken, schrob het weg met een zachte borstel of verfkrabber, spoel de vloer af en zorg dat het goed droog is.

9. Glas

Wees voorzichtig met glas! Gebruik een scheermesje om de verf weg te schrapen zonder het glas te beschadigen.

10. Muur

Voor de muur gebruik je een afbijtmiddel voor muren. Laat het intrekken, schrob het weg met een zachte borstel of verfkrabber, spoel de muur af en zorg dat het goed droog is.

11. Kleding

En tot slot, als je verf op je kleding hebt gemorst, gebruik dan een afbijtmiddel dat geschikt is voor stof. Laat het intrekken, schrob het weg met een zachte borstel of verfkrabber, en was de kleding volgens de instructies op het label.

De soort verf beïnvloedt de werkwijze

Verschillende soorten verf hebben aanzienlijke invloed op het verloop van het schilderproces. Hier volgen enkele overwegingen voor diverse verfsoorten:

1. Latexverf

 • Voordelen: latexverf is populair vanwege zijn duurzaamheid en eenvoudige reiniging.
 • Uitdagingen: het kan echter lastig zijn om oude latexverf te verwijderen, en daarom is een goede voorbereiding van het oppervlak van essentieel belang.
 • Tips: zorg voor een degelijke voorbereiding van het oppervlak en gebruik de juiste verdunning en technieken om een gelijkmatige dekking te garanderen.

2. Beits

 • Gebruik: beits wordt vaak toegepast op hout voor bescherming en kleuring.
 • Voorbereiding: het schilderen met beits vereist grondige voorbereiding van het houtoppervlak, inclusief schuren en reinigen.
 • Techniek: een gelijkmatige en consistente techniek is essentieel om vlekken en strepen te vermijden.

3. Structuurverf

 • Effect: structuurverf voegt interessante texturen toe aan muren en plafonds.
 • Toepassing: het aanbrengen van structuurverf vereist vaak speciale rollers of borstels om de gewenste textuur te bereiken.
 • Let op: het is belangrijk om de juiste hoeveelheid verf te gebruiken om overmatige ophoping van textuur te voorkomen.

Vraag gratis advies en vergelijk eenvoudig offertes

4. Verf op oliebasis

 • Eigenschappen: verf op oliebasis staat bekend om zijn duurzaamheid en glans.
 • Droogtijd: het heeft echter een langere droogtijd in vergelijking met watergedragen verf.
 • Ventilatie: bij het schilderen met verf op oliebasis is goede ventilatie essentieel vanwege de sterke geur.
 • Schoonmaken: oplosmiddelen zijn mogelijk nodig voor het reinigen van kwasten en andere benodigdheden.

5. Verf op waterbasis

 • Populariteit: verf op waterbasis is geliefd vanwege de snelle droogtijd en het gemak van reiniging met water.
 • Techniek: het is belangrijk om te werken met snelle en gelijkmatige penseelstreken om aanzetten te voorkomen.
 • Lagen: mogelijk zijn meerdere lagen nodig voor optimale dekking en duurzaamheid.

Kan je verf met aceton verwijderen?

Absoluut, je kunt verf met aceton eraf krijgen. Aceton is als een soort superheld onder de oplosmiddelen en wordt veel gebruikt om verf van dingen als hout, metaal en glas te strippen.

Vooral handig als je kleine oppervlakken moet ontverven of als je nog wat verfklodders wilt verwijderen na het schilderen.

Maar, en dit is een dikke ‘maar’, wees alsjeblieft voorzichtig. Aceton is als een ongeleid projectiel; het kan namelijk ook andere materialen slopen, zoals plastic en sommige verfsoorten. Doe jezelf een plezier en test het eerst op een klein stukje voordat je met aceton verdergaat.

verf verwijderen

Hoe zelf een opgedroogde verf van hout verwijderen? [Stappenplan]

 Benodigdheden

 1. Heteluchtpistool
 2. Verfkrabber
 3. Afbijtmiddel
 4. Schuurpapier
 5. Verfborstel
 6. Plamuurmes
 7. Handpalmschuurmachine

Stap 1: verhit de verf met een heteluchtpistool

Pak een heteluchtpistool en verwarm zo’n 10 tot 15 cm van de oude verflaag. Zorg ervoor dat je werkhandschoenen draagt, een mondmasker opzet en als het nodig is, een veiligheidsbril gebruikt. Wanneer je bubbeltjes ziet verschijnen, pak dan die verfkrabber en haal de oude verflaag weg.

Stap 2: krab de verf weg met een verfkrabber

Neem die verfkrabber met scherpe randen en krab de verf efficiënt weg.

Stap 3: verwijder de laatste resten met afbijtmiddel

Breng gelijkmatig afbijtmiddel aan met een verfborstel en laat het zijn werk doen. Gebruik daarna een plamuurmes of verfkrabber om de zachte en ribbelige verf weg te steken.

Stap 4: schuur het hout

Schuur de plekken waar je de verf hebt weggehaald met schuurpapier of een handpalmschuurmachine.

Stap 5: maak het hout schoon

Maak het hout goed schoon nadat je het geschuurd hebt. En voilà, je meubelstuk is weer klaar voor een nieuwe laag verf!

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Ben je bezig met het renoveren van je huis en zit je met vragen over het verwijderen van verf en andere schilderwerken? Wij staan klaar om je te helpen!

Via ons offerteformulier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies op maat krijgen. Of het nu gaat om het verwijderen van oude verflagen met heteluchtpistolen, verfkrabbers en afbijtmiddelen, of om het schilderen van nieuwe oppervlakken, wij hebben de expertise om je te begeleiden.

Door offertes aan te vragen, kun je niet alleen eenvoudig prijzen vergelijken, maar vind je ook de beste oplossing voor jouw specifieke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.